SANAL MI GERÇEK Mİ ?
Kafasında gözlüklerle, ellerinde kumandaya benzeyen aletlerle sağa sola yürüyen insanlar, bir yanda korkudan bağıran bir yanda kahkahalar atan insanlar görüyorsanız; Virtual Reality yani ‘Sanal Gerçeklik’ dünyasına hoşgeldiniz. Bu yazımızda son yıllarda adından oldukça söz ettiren sanal gerçeklik teknolojisi hakkında konuşacağız.
Nedir bu sanal gerçeklik teknolojisi?
Kullanıcıların kendilerini dünyadan tamamiyle soyutlayıp, kendisini o anda olmak istediği yerde hissedecekleri teknolojidir. Bu teknolojiyi kullanabilmek için sanal gerçeklik gözlüğüne ve mobil cihaza ihtiyaç vardır. İlk olarak 1995’de Nintendo tarafından üretilen ‘Virtual Boy’ adında 3D görüntü sağlayan taşınabilir oyun konsolu, bugünkü giyilebilir teknoloji ürünlerin atası olarak kabul edilmektedir. Bu oyun konsolunun, daha doğrusu sanal gerçeklik gözlüğünün, bugünkülerle karşılaştırıldığında çok büyük ve korkutucu olduğunu hatırlatmadan geçmeyelim. 21. yüzyıldan sonra ise Google, piyasaya çok ucuz bir sanal gerçeklik gözlüğü olan Cardboard VR’ı çıkarttığını duyurdu. Fiyat olarak herkes memnun olsa da, gözlüklerin lens kalitesi beklenileni karşılamadı. Son olarak Oculus Go, Htc Vive ve Samsung Gear sanal gerçeklik gözlükleri arasında oldukça etkileyici ürünler çıkarttı. Bu ürünlerin lenslerinin çok kaliteli olması, fiyatlarını da aynı oranda arttırmıştır.
Nerelerde kullanılır?
VR teknolojisi; her ne kadar ilk çıkış amacı eğlence olarak gözükse de ilerleyen yıllarda eğitim, tıp, askeri ve inşaat alanlarında da kullanılmaya başlanmıştır. Eğitimde, görselleştirilmesi zor olan tüm derslerin anlatımında; Tıpta cerrahi eğitim, ameliyat simülasyonu, rehabilitasyon ve meditasyon; Askeride savaş simülasyonu, savunma ve saldırı planlamada; İnşaatta yapılacak olan evin veya herhangi bir mimarinin sanal ortamda nasıl olacağını modellemede sıklıkla kullanılmaktadır.