3D endüstrisi her yıl çok daha fazla büyüyor ve bu büyüyen kalabalığın içinden sıyrılmak, yaptığınız işin daha da kusursuz olmasına paralel ilerleyecektir. Bu oyunun en üstünde bulunmak istiyorsanız, sizi özel kılacak bazı yeteneklere sahip olmalı ve/veya çeşitli alanlarla ilgili yeteneklere sahip olmalısınız. Sizlere küçük ipuçları sağlamak adına bir yazı dizisi hazırlamama motive eden durumu böyle özetleyebiliriz. Bu yazı dizisinde sizlere, endüstri ile ilgili çeşitli ipuçları ve püf noktaları listesi sunacağız. Bu liste ile çalışmalarınızı en yüksek standartlara çekebileceksiniz. Oyun, animasyon, mimari görselleştirme, çevre ve ortam oluşturma, görsel efekt oluşturma gibi uzmanlıklardan herhangi birinde çalışıyor olmanız farketmeksizin bu bilgilerden yararlanabileceğinize emin olabilirsiniz. Modelleme, kaplama veya ışıklandırma ve daha fazla için sizi üst seviyeye çıkaracak bir tavsiye listesi karşınızda. İlk bölümde modelleme ve çevre tasarımı üzerine bazı ipuçları vereceğiz.
MODELLEMENİZİ GELİŞTİRME
NURBS Modelleme
Kavisli sert yüzeyler yaparken poligon yerine NURBS yüzeyleri tercih edebiliriz. Daha kısa sürede daha doğru yüzeyler oluşturabilir ve bu yüzeyleri daha sonra poligona dönüştürebilirsiniz. Bu yöntemi kullanma sebebimiz kolayca yüzeyleri modifiye edebilme kolaylığından yararlanmak.
Adım-Adım Modelleme İşlemi
Modellemenin en önemli temellerinden biri de basitten karmaşığa ilerlemek. En başta basit bloklardan başlayarak modeli adım adım geliştirmeyi tercih etmeniz çok önemli. Hemen en başta detaylara başlamak çoğu zaman başınızı ağrıtacak hatalar yapmanıza sebep olabilir.
3 Boyutlu Çizim Oluşturma
Eğer elinizde yararlanabileceğiniz bir 2B bir çizim yoksa veya olsa dahi daha rahat modelleme yapabilmek adına ZBrush veya muadili bir programla 3B konseptler oluşturmak size çok büyük kolaylık sağlayacaktır.
Yumuşak Geometriler
Sert yüzeyli objeler modellerken, geometrinizi yumuşak tutmanız çok önemli. Özellikle köşeler, kenarlar ve birleşme noktalarında ışığın ve malzemenin eklenmesi ile ortaya çıkabilecek gerçek dışı görüntülerden korunabilmek istiyorsanız objelerinizi yumuşatmayı unutmayın.
Yeniden Kullanılabilir Parçalar
Modellediğiniz objeler için bazı detayları ayrı tutmak (vida, somun, hortum vs.) size daha sonraki yapacağınız modellerde kolaylık sağlar. Bu objeleri yeni bir projede tekrar çağırıp kullanmak size büyük zaman kazandıracaktır.
Her Zaman Referanslar Kullanın
Modellediğiniz Objeyi ne kadar iyi biliyor olursanız olun, bir referansa sahip olmak her zaman sizin işinizi kolaylaştıracaktır. Eğer kendi konseptinizi oluşturuyorsanız her ne kadar hayal ürünü olsa dahi modeliniz gerçeğe atıfta bulunmalıdır. Bu sayede izleyicinin anlaması ve kabullenmesi kolaylaşır.
Anatomi Çalışma
Eğer bir karakter modellemek istiyorsanız, karakterin anatomisini tanımlamış olun ve dıştan ziyade iç yapısına odaklanın. Sonuç olarak dış katman iç yapının üzerine sarılacaktır ve karakterinizi daha oturaklı ve gerçekçi yapacaktır.
Göz Küresi ve Göz Kapağı
Eğer bir karakter modellemeye yeni başlıyorsanız, modele gözlerden ve göz çevresinden başlamayı alışkanlık haline getirin. Bu, modellerinizi gerçeğe daha yakın olmasını sağlayacak temel kurallardan bir tanesidir.
Uzaktan Bakın
Modelleme süresince kendinizi biraz geriye çekip uzaktan alıcı gözle modelinizi incelemenizde fayda var. Hataları veya proporsiyondaki uyumsuzluğu görmek açısından bunu yaparsanız model bittiğinde size daha az iş çıkacaktır.
DAHA İYİ ORTAMLAR OLUŞTURMA
-Dengeyi Sağlamak
Modelleme, kaplama ve tonlar için aynı stil ve detay seviyesini sahnenizdeki tüm objelerde koruyun. Her zaman bir adet referans objesi kullanın ve bu obje sizin çalışmanın başından itibaren rehber olarak kullanacağınız değerler tablosu gibi kullanılabilir.
-Aset Kütüphanesi Oluşturun
Bir dünya yaratırken en büyük hilelerden biri de ortama uygun kütüphanenizi oluşturmaktır. Bu kütüphanenin objeleri tekrar tekrar kullanıma uygun olmalı ve ortamı giydirmek ve süslemek adına gerçekçi bir şekilde etrafa dağıtılmalıdır. Bazı objelerinizi boyutlarıyla ve kaplamalarıyla oynayarak farklı varyasyonlar oluşturabilirsiniz. Bu yöntemle kütüphanenizde çeşitlilik sağlayabilirsiniz.
-Referanslar ve Araştırma
Bir proje üzerinde çalışmanın temelinde araştırma ve referanslar bulma vardır. Eğer bu adımı atlamaya kalkarsanız, bedelini daha yavaş üretim yaparak ödersiniz. Tam olarak hazırlanılmış bir proje her zaman size üretim aşamasında büyük kolaylıklar sağlayacaktır.
-Hikayenizi Anlatın
Oluşturduğunuz ortamın hikayeyi anlatması çok önemli. Tüm sinematografik teknikleri kullanarak, açıklayıcı çizim veya gerçek resimler üzerinden çalışarak bir noktaya varmanız mümkün. Siluet, alan derinliği, hareket çizgileri, kamera çekimi, renkler ve ışıklar kullanılarak izleyiciyi etkilemek ve ortama sokmak mümkün olacaktır.
-Mükemmel Bloklar
Üretim işlemlerinin en önemli adımlarından biri de ilkel objeler yani bloklar ile sahnenizin orantılı bir şekilde oluşturulmasını sağlamaktır. Dikkat edin, bu bloklar daha sonra gerçek objelerinizle yer değiştirmeli bir nevi kompozisyon ayarladığımızı unutmayın.
-Hızlı Işıklandırma
Hızlı bir şekilde ışıklandırma için Dome Light yani kubbe ışıklandırma diye çevirebileceğimiz ışık tipini kullanabilirsiniz. Böylelikle ışığınızı yatayda tekrar tekrar pozisyonlandırarak ışık etkilerini gözlemleme şansı yakalayabiliriz. Bu bize hızlı bir şekilde ışıklandırmaya karar verebilirsiniz.
-3Ds Max içerisinde Forest Pack
Eğer 3ds Max kullanıcısıysanız, Forest Pack eklentisi çevre düzenlemesi adına sizin en iyi arkadaşınız olacaktır. Ağaçlar, bitkiler, taşlar, kayalar, tarlalar ve hatta daha fazlası için çok kısa sürelerde ve çok düşük yazılımsal yüklerle dünyanızı oluşturabilirsiniz. İstediğiniz yoğunluklarda, istediğiniz objeleri dağıtımını sağlar.
-Hızlı Render Alma
Tüm sahne tamamlandığında, herşey istediğiniz gibi görünüyorsa, sahnenin mümkün olan tüm objelerini Vray Proxies’e dönüştürmeniz iyi olacaktır. RAM kullanımını yarı yarıya azaltacak olan bu işlem sayesinde render süreleri 1,5-2 kat daha kısa sürecektir. Fakat unutmayın, Proxy olan tüm objeler artık eski haline geri dönmeyecektir.