Artırılmış gerçeklik, Augmented Reality veya AR, günümüzün en popüler konularından bir tanesi, sanal ortamdaki modellerin, materyallerin veya nesnelerin gerçek dünyaya adapte olmasıdır. Sanal gerçeklik ile çok fazla karıştırıldığı için önce farkından bahsederek başlayalım. Sanal gerçeklik sizi başka bir yerde olduğunuzu hissettirir, artırılmış gerçeklik ise bulunduğunuz ortama başka nesneler ekler. Adından da anlayacağımız üzere sanal nesnelerin, seslerin, görüntülerin veya animasyonların gerçek dünyadaki nesnelerin üzerine eklenmesiyle oluşur.
20.yüzyılın sonlarına doğru gelişen görüntü işleme teknolojisi ile hayatımıza yavaş yavaş girmeye başlayan AR, Görüntü tanımlama (Object Recognition) ve SLAM (Simultaneous Localization and Mapping) yani gerçek zamanlı harita ve konumlandırma ile telefonlarımıza girmeye başlamıştır.
İlk olarak nasıl karşımıza çıktı?
AR, o kadar çok bilinen bir teknoloji değildi, ta ki PokemonGo oyununa kadar..
Tüm dünyada 100M kişi indirdi ve oldukça güzel bir hasılat yaptıktan sonra AR uygulamaları daha çok karşımıza çıkmaya başladı.
İlk başlarda nesne çıkartabilmek için mobil cihaz kamerasının bir marker görmesi gerekliydi. Marker denilen şey bir resimdir ve kameranın rahat algılayabilmesi için eşsiz (unique) olması gerekiyordu. Fakat daha sonra Apple AR-Kit, Google ise AR-Core desteği sayesinde marker ihtiyacı ortadan kalkmıştır.
Nerelerde kullanılır?
- Dekor
Koltuk takımı satın almaya gidiyoruz ama o koltuklar evimizde nasıl duracak tam emin olamıyoruz. İşte burada artırılmış gerçeklik teknolojisi yardımımıza koşuyor. Almak istediğimiz eşyayı tek bir mobil uygulama ile evimize getirebilir ve hangi renk eşyanın evin hangi köşesinde duracağını görebiliriz.
- Pazarlama
Firmalar ürünlerini daha interaktif bir biçimde sunabilmek için artırılmış gerçeklik teknolojisi kullanmaktadır. Bu şekilde sunulan bir ürün daha etkili ve daha efektif olmaktadır. Bu sayede markanız daha akılda kalıcı olacaktır. Örneğin, müşterinize saat satacaksanız tek bir uygulama ile tüm saatleri kolunda gösterebilirsiniz..
- Eğitim
Yapılan araştırmalar doğrultusunda öğrencilerin odak süresinin 15 dakika olduğu belirlenmiştir. Sadece kitap üzerinden devam eden dersler, öğrencinin konsantrasyonunun dağılmasına, dolayısıyla derslerin verimini düşmesine sebep olmaktadır. Kitapların üzerinde artırılmış gerçeklik teknolojisi ile çeşitli nesneler, animasyonlar koyularak dersler eğlenceli hale getirilmektedir.
- Oyun
Bu teknoloji sayesinde evinizde sanal ejderha besleyebilir, masanızın üzerinde savaş stratejileri yapabilir, evinizde bilardo oynayabilirsiniz